Moczka I,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Moczka ISkladniki:Piernik miodowy 30 dag.Pasternak sredni 1 szt.Pietruszka srednia 1 szt.Sliwki suszone 30 dag.Piwo ciemne karmelowe 2 butelki.Maslo 2 plaskie lyzki.Maka 2 plaskie lyzki.Figi suszone 10 szt.Orzechy wloskie luskane 5 dag.Migdaly 10-20 sztuk.Rodzynki 8 dag.Cukier 10-12 lyzeczek.Wywar z glow karpia 1 litr.Szczypta soli,sok z cytryny.Przepis:Sliwki namoczyc na 4 godziny w letniej,przegotowanej wodzie.Warzywa umyc,obraci ugotowac do miekkosci za wywarzeZ glow karpia,dodajac w razie potrzeby niewielka ilosc wody,aby warzywa bylyprzykryte w trakcie gotowania.Po ugotowaniu wyjac,wystudzic i zemlec w maszyncewraz z piernikiem namoczonym w piwie.Sliwki ugotowac na polmiekko na wolnymogniu w niewielkiej ilosci wody.Polaczyc je z mielonymi warzywami i piernikiemoraz wywarem z glow i warzyw.Dodac rodzynki,sparzone i posiekane wzdluzmigdaly,posiekane orzechy,pokrojone w paseczki figi i reszte piwa.Calosc zagotowacz cukrem i sola do smaku,ciagle mieszajac,zagescic jasna zasmazka.Na koncu dodacsok z 1 cytryny.Wystudzic.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]