Moja kaszanka, inne podroby
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ja robi kaank wyłącnie kay grycanej bo inną nie lubi, ale gdy kto chce może wiąd ka
jcmienną
Bierzemy:
- 2 kg kaszy
- ok 2 kg gorych kawałków mia różnego np policki wołowe i
wieprowe, ja daj troch antrykotu lub łopatki wołowej i np golonk lub kawałek łopatki
- niektóry dają wątrob ja daj caami i to w małej iloci ok 25 dkg ale można dad nawet try
cwarte kg, ależy od włanych upodobao
- daj natomiat płuca 1 komplet
- serce wieprzowe 1 szt.
- podgardle łonina bocek otocki raem ok 2,0 kg
- kórki wieprowe bieram awe gdy kóruj łonin na kwarki ok0,5 kg
- krew ok. 1,5 do 2 l
Mia i podroby ora kórki do gara i ugotowad do prawie mikkoci dodad piepr iarnity licie
laurowe iele angielkie no i ocywicie poolid
Tłuce pokroid w kotk i umażyd na kwarki troch tłucu otawid na patelni i umażyd e 2-3
cebule pokrojone w drobną kotk
Gdy mia ą prawie mikkie wyjąd a do wywaru wypad opłukaną ka i ugotowad na prawie
mikką wywaru nie może byd wicej niż 2 krotna objtod kay
Mia gdy otygną emled pre maynk o ockach 2- 4 mm, ja cd, te ładnieje kawałki kroj w
drobną koteck max 1 cm (wątroba dobre i kroi na takie małe kawałecki, a i golonka też) tak
ok 0,25% całoci mia
Gdy kasza gotowa troch treba ją otudid i dodad mielone i pokrojone mia, kwarki i tłuc
nich wytopiony, umażoną cebul, krew
tera prerywnik dotycący krwi
Ja wykle robi e wieżej krwi dobre rotrepanej albo mrożonej uonej też można ale
łyałem że wtedy jet troch inny mak i treba ją troch namocyd i roprowadid w wyware
minym Inny praktyk radi, żeby dodad uoną beporednio do ciepłej may i bardo dokładnie
wymiead
Tera kolej na pryprawy ja daj cały litrowy łoik majeranku bo bardo lubi kaank dużą ilocią
majeranku, ale gdy komu nie pauje może dad połow tej dawki Troch uonej baylii, grubo
mielony piepr no i ocywicie ól
Mieam wytko dokładnie i napycham laki Robi w takich lakach jak do kiełbay, ale można robid
w tych jelita grubego Można i w innych to ależy, co kto lubi
Napełniam laki ale niebyt mocno tak, żeby było miejce na to, żeby maa mogła jece napcnied
Robid kiełbaki o długoci ok 15 – 20 cm.
Tera najważnieje wkładamy kaanki do wrącej lekko oolonej wody i paryd na malutkim ogniu
ok 30 – 40 min W ależnoci od tego jakich laków używalimy Ja par na oko do momentu gdy
wid że już ą dobre Po kilku włanych produkcjach nabiera i wprawy Ważne żeby w trakcie
parenia woda i nie agotowała, bo kaanki mogą popkad
Gdy już ą dobre treba delikatnie wyjąd i ybko otudid najlepiej w imnej wodie lub w imie na
mroie na balkonie rowieid luno na kołkach Gdy otygną wyjąd wody lub djąd kołków
Ja otawiam obie porcj do jedenia pre 2-3 dni a ret diel na porcje wkładam do celnych
torebek oliowych (kupuj takie platykowym ameckiem) i amrażam
Najdłużej leżały u mnie ok 2,5 mieiąca, ale nie wiem ile można je prechowywad ale chyba niezbyt
długo
Życ powodenia na maarkim polu
Pozdrowienia.
Autor: jarek_zielona_pietruszka
Ja podaj ją dodatkiem iemniaków tłuconych, dodatkiem muu jabłkowego, dużą ilocią
duonej jabłkiem i majerankiem cebuli, ora pieconych iemniacków Pychotka
Opi i djcia Kruynka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]