Module1 PL, Artykuły z zakresu dezynfekcji
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Moduł 1: HigienaZawartość:Podstawy higieny oraz wiedza specjalnazwiązana z higieną w zakresiepralnictwa względnie zakładówwłókienniczychświadczącychusługizwiązane z obróbką tekstyliów w celuzapewnienia właściwego wprowadzenianormy EN 14065 (RABC-System)odnośnie higieny.1Leonardo da Vinci Forschungsprojekt D/03/B/F/PP-146 082 – Moduł 1, HigienaHigienaPodstawy ogólne higienyHygieia: grecka bogini zdrowiaDefinicja:Pod pojęciem higieny rozumie się całość wszystkichprocedur i wskazówek postępowania w celu zabezpieczeniaprzed zachorowaniami oraz służących do zachowaniazdrowia ludzi i ochronyśrodowiska,HigienaHigiena oznacza także profilaktykę,ale nie terapię!2Leonardo da Vinci Forschungsprojekt D/03/B/F/PP-146 082 – Moduł 1, HigienaOkreślenie pojęć w zakresiehigienyInfekcja:osiedlanie i rozmnażanie organizmówpatogennychPatogenność: zdolność mikroorganizmów do wywoływaniachoróbTworzenie toksyn: zdolność mikroorganizmów do tworzeniasubstancji toksycznych (endotoksyny, ekzotoksyny)Infekcja utajona: wprowadzone czynniki chorobotwórczeżyjąworganizmie bez wywoływania chorobyWirulencja: zdolność mikroorganizmów do inwazji i tworzeniatoksynOkres inkubacji: czas między wniknięciem czynnikówwywołujących chorobę i występowaniem pierwszych oznakchorobyHigiena3Leonardo da Vinci Forschungsprojekt D/03/B/F/PP-146 082 – Moduł 1, HigienaDlaczego potrzebujemy higieny?•Ponieważ ustawy, zarządzenia, ochrona konsumentów,odpowiedzialność za produkty i ich bezpieczeństwowymagają higieny,Ponieważ klientżądazabezpieczenia jakości (np.HACCP lub Międzynarodowy StandardŻywności),Ponieważ oczekuje tego użytkownik końcowy i chciałbykupować produkty bez wad,Ponieważ „ignorancja higieniczna” nosi w sobie ryzykooraz prowadzi do problemów zdrowotnych i socjalnych•••Higiena4Leonardo da Vinci Forschungsprojekt D/03/B/F/PP-146 082 – Moduł 1, HigienaŁańcuchinfekcjiŹródłoinfekcjiDroga przenoszeniaWrażliwośćindywidualna- człowiek- zwierzę- powietrzeInfekcja-żywnościowa(środki- endogenna (przez samspożywcze)organizm)- kontakt- ekzogenna (przez inneźródło)- przenoszenie(insekty)5Leonardo da Vinci Forschungsprojekt D/03/B/F/PP-146 082 – Moduł 1, HigienaHigiena
[ Pobierz całość w formacie PDF ]