Moje ciasta, CIASTA I TORTY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SERNIK DOMOWY
1 kg twarogu – chudy, zmiksowany
300 g cukru
5 jaj
200 g masła
2 opakowania budyniu waniliowego
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
rodzynki namoczone w rumie lub
olejek rumowy
starta skórka z cytryny
Masło z cukrem utrzeć przy użyciu robota na masę ( przy ucieraniu ustawić miskę nad
garnkiem z parą – łatwiej jest ucierać). Do utartej masy dodać 5 żółtek, które również przy
użyciu robota połączyć, następnie dodać 2 budynie waniliowe, cukier waniliowy, proszek do
pieczenia ( 2 łyżeczki) – to wszystko krótko wymieszać i dodać zmiksowany twaróg. Białka
ubić na pianę i stopniowo dodawać do masy. Używać robota na małych obrotach. Dodać
namoczone rodzynki i trochę startej skórki z cytryny. Wszystko umieścić w blaszce lub
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180
0
C.
Przez następne ½ godz. Studzić przy uchylonym piekarniku, już po jego wyłączeniu. Posypać
cukrem pudrem lub zrobić polewę albo ułożyć owoce i zalać galaretką. Potem można już jeść.
Smacznego
.
CIASTO MAKOWE
30 dag maku zapach migdałowy
30 dag jabłek ( szara reneta) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek bułki tartej 2 łyżki miodu
6 jaj rodzynki, orzechy
½ kostki margaryny
Mak zalać gorącym mlekiem lub wodą na 6 godz. Odcedzić i przekręcić przez maszynkę.
Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną na puszystą masę. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Do utartej
masy dodać mak, jabłka, zapach, proszek do pieczenia, bułkę tartą, miód i bakalie. Wszystko
wymieszać, dodać pianę ubitą z białek, którą delikatnie wymieszać z masą. Piec w temperaturze 200
0
C
przez około 1 ½ godziny do 2 godzin. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i jeść.
ORZECHOWIEC
Ciasto
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag masła
2 jaja
2 łyżki miodu
płynnego
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sodki
Krem
1 budyń waniliowy
1 czubata łyżka mąki
½ litra mleka
15 dag cukru
25 dag masła
Masa orzechowa
10 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
30 dag orzechów grubo posiekanych
Ciasto
Cukier z masłem roztopić w rondelku i ostudzić. Miód i sodkę w mleku. Wszystkie składniki
połączyć razem w ciasto. Ciasto ma być lekko luźne. Podzielić ciasto na 2 części. Na blachę położyć
natłuszczony papier do pieczenia. Ciasto rozwałkować cienko i najpierw upiec jedną część ciasta, a
potem drugą. Piec przez 10 – 15 minut w temperaturze 180
0
C
Po upieczeniu i wystudzeniu dwie części ciasta przełożyć kremem, a na wierzch położyć masę
orzechową.
Krem.
Ugotować na mleku budyń z mąką i cukrem. Wystudzić. Teraz gotowy budyń łączymy z masłem przy
pomocy miksera.
Masa orzechowa.
Cukier, masło i miód podgrzać w rondelku i dodać orzechy. Po wymieszaniu wyłożyć na wierzch
ciasta.
SERNIK ULKI
Ciasto Sernik Masa kokosowa
1 szklanka mąki 1 kg twarogu 2 opakowania wiórków
1 żółtko ½ litra mleka 4 białka + białko z ciasta
2 łyżki cukru ½ szkl. oleju 3 łyżki cukru
10 dag margaryny 1 szkl. cukru
2 całe jaja
4 żółtka
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
rodzynki. + inne bakalie
Ugnieść ciasto ze składników jak wyżej i wyłożyć je na blachę wyłożoną natłuszczonym
pergaminem. Składniki sernika razem zmiksować. Bardzo luźny sernik wylać na ciasto i piec w
temperaturze 180 – 200
0
C. Po 1,5 godz. pieczenia na ciasto dodać ubitą pianę z cukrem i wymieszaną
z wiórkami. Piec dalej przez około 20 – 30 minut.
ROGALIKI DROŻDŻOWE
3 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny KASIA
4 żółtka
8 dag drożdży
2 łyżki gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść (jak ciasto kruche) i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z
lodówki podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Zawijać jak
rogale wkładając do środka jakiś owoc lub marmoladę. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem i
piec na złoty kolor w temperaturze 2000C. Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami
kokosowymi
.
CIASTO MAKOWE – MRÓWKOWIEC
2 szklanki mąki
¾ szklanki maku
1 ½ szklanki cukru
6 jaj
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
utrzeć margarynę z cukrem dodając po jajku i porcjami mąkę. Do ostatniej mąki dodać proszek i na
końcu suchy mak. Ciasto piec w 2-ch długich foremkach w temperaturze 2000C.
BISZKOPT
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
ubić białka z cukrem, a następnie do tego samego naczynia włożyć żółtka i dalej ubijać robotem.
Ubijając stopniowo dosypywać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Dodać cukier waniliowy.
Wszystko mieszać robotem. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownicę
lub blachę i piec w temperaturze 180 - 2000C.
MURZYNEK Z MASĄ przepis BASI
3 żółtka rozetrzeć z 25 dag cukru, dodać kostkę masła roślinnego
następnie powoli dodawać ½ szklanki słodkiego mleka, dodać
25 dag mąki, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy i mały proszek do pieczenia.
Na koniec ubitą pianę z 3 białek. Piec około ½ godziny. Po wystudzeniu ciasto nasączyć. Przełożyć
masą.
Masa
– ugotować 3 łyżki kaszy manny na 2-ch szklankach mleka (na gęsto). Utrzeć 25 dag cukru z 1
kostką masła i potem dodawać po łyżce wystudzoną kaszę mannę. Ucierać robotem. Na wierzch ciasta
polać polewą.
Polewa
– ½ palmy, 2 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao rozpuścić i tą polewą posmarować
wierzch ciasta.
MAKOWIEC NA CIEŚCIE KRUCHYM
2,5 szklanki maku – sparzyć i przekręcić przez maszynkę do mięsa
¾ kostki masła lub masła roślinnego
6 łyżek kaszy manny
1,5 szklanki cukru
6 żółtek + piana z białek
2 paczki rodzynek
4 duże jabłka (szara reneta) zetrzeć na tarce jarzynowej.
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, a potem pozostałe składniki. Na końcu ubitą pianę i starte
jabłka.
Sporządzić
ciasto kruche.
1 kostka masła roślinnego
3 żółtka
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na blachę wysmarowaną wyłożyć ciasto, następnie masę makową z jabłkami i piec w temperaturze
180 - 200
0
C.
CIASTKA PYCHOTKI
(Joanny Boroń
)
Na jedną blachę
20dag mąki krupczatki 1 cukier waniliowy
½ kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 dag cukru pudru 2 łyżeczki zimnej wody
1 jajko ¼ szklanki sezamu
po wyrobieniu ciasta z ww. składników rozwałkowujemy na 3-4 cm, zwijamy w rulon i do
zamrażalnika na ½ godz. Po wyjęciu kroimy w kwadraty i na blachę. Piec w temp.l 80 – 200
o
C przez
ok. 20 minut. Ciastka można zrobić z makiem, wiórkami kokosowymi, orzechami itp.
CIASTO BABKOWE Z TRUSKAWKAMI (z olejem)
Do michy wbijamy 4 jaja i wsypujemy szklankę cukru, torebkę lub dwie cukru waniliowego.
Miksujemy chwilę i dodajemy resztę składników jak: ½ szklanki oleju, 1 ½ szklanki mąki tortowej, 2
łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy 3 minuty i ciasto gotowe. Ciasto wlewamy na
wysmarowaną tortownicę lub kwadratową blaszkę, a na wierzch układamy ciasno obtoczone mąką
truskawki. Obtoczone dlatego, by nie poszły od razu na dno blaszki. Pieczemy w temp. Ok. 180
o
C
przez 60-70 minut. Po upieczeniu pokroić ciasto na kawałki, posypać cukrem pudrem a na wierzch
położyć świeże truskawki.
BABECZKI NIGELLI
125 g masła 2 łyżki mleka
125 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g mąki 0,5 łyżeczki sody,
2 jajka wanilia
Piec 15-20 minut w temp.180 stopni C.
MURZYNEK DOSKONAŁY
400g czekolady gorzko-słodkiej; 250g masła – to rozpuścić nad parą;
3 jaja zmiksować i stopniowo dodawać ¾ szklankę cukru, 0,5 szklanki mąki
I łyżeczkę proszku, dodać też 1 szklankę orzechów drobno posiekanych.
Piec w temperaturze 180 st. C.
CIASTO CZEKOLADOWO-MIODOWE NIGELLI
Ciasto
:
1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 masło 1 łyżka kakao
2 jaja 120 g czekolady
0,5 szklanki miodu 1 szklanka gorącej wody
1,5 szklanki mąki
Powstanie luźne ciasto i dlatego należy piec przez 1,5 godz. w temp.180st.C
Polewa czekoladowa
2 czekolady
4 łyżki wrzącej wody
0,5 szkl. miodu
0,5 szkl. cukru pudru
ISAURA (sernik Reni )
Ciasto: Masa serowa:
1,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru
1,5 szkl. cukru ½ kostki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja
3 łyżki kakao 1 kg twarogu
1 kostka margaryny
4 jaja
Margarynę, cukier, kakao rozpuścić w garbku, dodać 5 łyżek wody. Po ostudzeniu dodać
żółtka. Odlać ½ szkl. masy, a następnie dodać mąkę, proszek i ubitą pianę z białek.
Twaróg zmielić. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać twaróg i pianę z białek.
Na spód blachy wylać ciasto, a następnie masę serową i piec. Po upieczeniu polać polewą
czekoladową.
RAFAELLO Reni
3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy
2 żółtka 200 g wiórków kokosowych
1 szkl. cukru 10 g płatków migdałowych
1 kostka margaryny 6 – 8 paczek herbatników
1 łyżka m. pszennej 1 cukier waniliowy
1 łyżka m. ziemniaczanej 1 biała czekolada
2,5 szklanki mleka zagotować dodając budyń i żółtka. Do gorącego dodać wiórki, migdały i
czekoladę. Do letniego margarynę. Przekładać herbatniki masą kilka warstw.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]