Mono - i disacharydy, biotechnologia UP Wrocław losowe pierdoły, Chemia Żywności, chemia zywnosci
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->SacharydyWytwarzane w zielonych częściach roślin w procesiefotosyntezy:6CO2+ 6H2Oh6O2+ C6H12O6celuloza, skrobia-ogromne zróżnicowanie pod względem budowy-substancje zapasowe, podporowe, hydrokoloidyW żywności wpływają nasmak,właściwości reologicznePodział sacharydów (węglowodanów)monosacharydyoligosacharydy(2-10 cząsteczekmonosacharydów)polisacharydyaldozyketozyWzory cukrów w projekcji Fischera:OCOCHlubHHHHHOHOHOHOHOHCH2OHOHOHOHCH2OHAldehyd D-glicerynowyCHOHHHHOHOHOHOHO przynależności do szeregu DCH2OHdecyduje konfiguracja naprzedostatnimD-allozaatomie węgla!!!CHOH C OHCH2OHAldozyCHOHOHHOHCH2OHaldehyd D-(+)-glicerynowyCHOHHOHOHCH2OHD-(-)-erytrozaCHOHHHOHOHOHCH2OHHOHHCHOHOHOHCH2OHD-(-)-treozaCHOHHOHOHHOHCH2OHHOHOHCHOHHOHCH2OHD-(-)-rybozaD-(-)-arabinozaD-(+)-ksylozaD-(-)-liksozaCHOHHHHOHOHOHOHCH2OHCHOHOHHHHOHOHOHCH2OHHHOHHCHOOHHOHOHCH2OHCHOHOHOHHHHOHOHCH2OHCHOHHHOHOHOHHOHCH2OHHOHHOHCHOHOHHOHCH2OHCHOHHOHOHOHHHOHCH2OHHOHOHOHCHOHHHOHCH2OHD-(+)-alloza D-(+)-altroza D-(+)-glukoza D-(+)-mannozaD-(+)-gulozaD-(-)-idoza D-(+)-galaktoza D-(+)-taloza
[ Pobierz całość w formacie PDF ]