Moje Wypieki(1), KUCHNIA, Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CyckiMurzynki
Oczywiścieniemuszępisać,skądnazwawystarczyspojrzeć:).Delikatnyismaczny
przekładaniec,którydziękidodatkowialkoholuniejestmdły.Szybkoznikazestołui
wszystkimsmakuje:)
Biszkopt:
150gmąkipszennej
100gcukru
4jajka
1łyżeczkaproszkudopieczenia
Białkaubićzcukrem.Dodawaćpojednymżółtkuiubijać.Mąkęwymieszaćzproszkiem,dodać
doubitejmasyiwymieszać.Ciastowlaćdowysmarowanejtłuszczemiwyłożonejpapieremdo
pieczeniablaszkiowymiarach20x40cm.Piecwtemp.150stopniprzez30min.
Ciastomakowokokosowe:
210gcukru
3/4szklankimaku
100gwiórkówkokosowych
6białek
Białkaubićzcukrem.Wsypaćwiórki,makiwymieszać.Ciastowlaćdowysmarowanejtłuszczem
iwyłożonejpapieremdopieczeniablaszkiowymiarach20x40cm.Piecwtemperaturze170
stopniprzez40min.
Masabudyniowa:
370mlmleka
250gmargaryny
6żółtek
1opakowaniebudyniuwaniliowegozcukrem
6łyżekcukru
3łyżkimąkipszennej
120mlmlekawymieszaćzżółtkami,cukrem,budyniemimąką.Pozostałemlekozagotować,
wlaćmlekozżółtkamiimieszając,zagotować.Margarynęutrzećzostudzonymbudyniem.
Ponadto:
polewaczekoladowa(2łyżkimasłastopićizagotowaćz4łyżkamicukru,3łyżkamikakao
i5łyżkamisłodkiejśmietany)
dżemmandarynkowylubpomarańczowy(300g)
120gbiszkoptów
125mlbiałego,półsłodkiegowina
rodzynki(garstka)dodekoracji
Wykonanieciasta:
Ostudzonybiszkoptposmarowaćdżemem.Nawierzchpołożyćciastomakowokokosowe.
Ciastoposmarowaćmasą,wyrównać.Nawierzchuułożyćbiszkoptynamoczonewwinie.
Udekorowaćrodzynkamiipolaćpolewą.
Smacznego:)
Makowieczawijany
2
 Niezwyklesmacznymakowiec.Długozachowujeświeżość.Niezdarzyłosięjeszcze,bysięnie
udał.Popisowynumer:).Zpodanegoprzepisuwychodzą3makowce,po35cmkażdy,ciasto
jestmięciutkie,skórkawypieczona...ZawszegopiekęnaBożeNarodzenietojużtradycja.
Ciastodrożdżowe:
3szklankimąkipszennej
180mlmleka
150gmargaryny
6żółtek(białkaodłożyćdomasy,będąnamjeszczepotrzebne)
45gdrożdży
6łyżekcukru
1,5łyżkioleju
półłyżeczkisoli
1,5łyżkispirytusu
1dużeopakowaniecukruwaniliowego
Masamakowa:
500gmaku
250gcukru
100grodzynków
50gorzechówwłoskich
1łyżkamiodu
olejekmigdałowydosmaku
cynamondosmaku
1łyżkamargaryny
skórkapomarańczowa,wedleuznania
Ponadto:
lukier
trochęmakudodekoracji
pergamin
olej
Ciastodrożdżowe:
1.Drożdżerozpuścićzcukremorazmlekiemiodstawićnaokoło15minut.
2.Dodaćpozostałeskładnikiiwyrobićciasto,dodającnakoniecrozpuszczonytłuszcz.
Odstawićdowyrośnięciawciepłemiejsce.
Masamakowa:
1.Makzaparzyćw500mlwrzącejwody,odstawićdowystygnięcia,dwukrotniezemleć.
2.Dodaćpozostałeskładniki(nakońcudelikatniewymieszaćzubitymbiałkiem,którenam
pozostałozciasta).
Ciastopodzielićwedługuznania,rozwałkowaćprostokątneplacki,nałożyćmasęmakową,
zawinąćwposmarowanyolejempergamin,zostawiającokoło3cm(niezakrywającboków),w
formietuby.Uwaga:jeśliciastojestzbytklejące,podsypaćmąkąwceluzawinięciamasy.
Piecwtemperaturze180190stopniprzezokoło3040minut.
Ciastopolaćlukremiposypaćmakiem.
Ijeszcze
przepisnalukier:
3
półszklankicukrupudru
23łyżkigorącejwody
Rozetrzećnagładkąmasę.
Smacznego.:)
Roladajabłkowoorzechowa
4
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kazimierz.htw.pl